Rejsetips til Burma/Myanmar

burma jp tillæg

I et forårs/rejsetillæg til Jyllands-Posten blev jeg spurgt om mine bedste rejsetips til Burma/Myanmar. Hvad jeg svarede kan du læse nedenfor

Hvorfor er du i Burma?

Jeg er rejseleder på rejser til Burma/Myanmar for Horisont Rejser og har rejst i landet flere gange om året de seneste fem år. Jeg rejser også alene på researchture, hvor jeg har mulighed for at besøge nogle af de områder, som ellers er vanskelige at komme i nærheden af som almindelige turist.

Hvorfor har du valgt dette rejsemål?

Jeg har rejst i store dele af Afrika, men stort set ikke i Asien. Burma/Myanmar tog mig med storm. Det har været spændende at følge den politiske reformproces tæt fra det tidligere militærstyre begyndte at løsne grebet i 2011 til nu. I Yangon, landets største by, går det rigtig stærkt. Byen forandrer sig for hver gang. Uden for byerne er det sværere at se resultaterne af reformprocessen. Burma/Myanmar har stadig store udfordringer med at skabe fred mellem regeringen og de etniske grupper i landet, og kun 25% af befolkningen har fx adgang til elektricitet. Det betyder at der er store forskelle mellem land og by.

Hvad er dit indtryk af landet og befolkningen?

Burma har en mange 1000 år gammel historie, og Bagan med tusindvis af pagode er et fascinerende syn. Samtidig kan man komme tæt på lokalbefolkningen fx ved Inle Lake, hvor Inthafolket lever på og af søen. Der er et fantastisk syn, et fint eksempel på et folk, der lever i relativ balance med naturen. Inle Lake er et sted som sætter sig hos langt de fleste mennesker og det med rette. En dag på søen i ’longboat’ giver mange indtryk, som man ikke glemmer lige med det samme – også selv om det nogle steder mærkes at turismen de seneste år er eksploderet i Burma/Myanmar. Ved netop Inle Søen lever befolkningen i høj grad af turisme. Det er vores mulighed for at bidrage og sige tak for den oplevelse vi får med hjem.

Burmeserne er venlige og imødekommende. Jeg har altid følt mig tryg og godt taget i mod. De fleste vil gerne snakke med turisterne og fortælle om deres liv. Det er ikke altid det er så nemt som man kunne ønske sig, for de fleste taler et meget dårligt engelsk, så det handler om at væbne sig med tålmodighed.

Hvordan er maden?

Jeg elsker burmesisk mad – den man kan købe ved gadekøkkenerne til frokost er frisklavet og du får ofte friske krydderurter og grøntsager til maden. Grøn te står fremme alle steder og gratis. Maden kan være stærk eller meget krydderet, så det er en god ide at spørge først og huske at når svaret lydt ’lidt stærk’ er det formentlig stadig for stærkt. Det sikreste er at bede om ’no spicy’.  Flere og flere steder hvor turisterne kommer forsøger restauranterne sig også med vestlig mad fx pizza og burger. Jeg vil dog til enhver tid anbefale den lokale mad (som også kan være thai og/eller indisk inspireret). Min favoritret er ’egg curry’, som er skøn, ikke for stærk, karryret med hårdkogte æg.

Hvad må man ikke gå glip af?

Tid er det bedste, man kan have til rådighed når man rejser i Burma/Myanmar. Blandt turistattraktionerne anbefaler jeg altid Inle Lake. Solnedgang over Bagans pagodelandskab er et must. Yangon er vild og voldsom – og meget varm afhængig af hvornår du rejser. Jeg elsker byens stemning af ustyrlig storby og de stille sidegader med skønne, forfaldne bygninger fra kolonitiden. De fleste bliver også taget med storm af verdens længste teak-bro Ubein Bridge ved Mandalay, særligt ved solnedgang. Det er muligt at komme på en skøn cykeltur rundt i området omkring kongebyen Amarapura uden for Mandalay. Det er en dejlig mulighed for at bevæge sig i et mere astadigt tempo og stoppe og nyde livet på landet, når du har lyst. En sejltur på Irriwady River fx fra Mandalay til Bagan er en fantastisk pause midt på rejse. En hel dag på floden, hvor man bare skal læne sig tilbage og nyde livet og udsigten.

Er det familievenligt?

Burma/Myanmar er ikke supervelegnet til mindre børn. Jeg ville elske at tage min børn med, når de er 13-14 år og altså gamle nok til at forstå historien og samtidig kan få en dag til at gå på flodbåden eller tage på cykeltur rundt i landsbyerne uden for Mandalay. Burma/Myanmar kan være varmt og kun få hoteller har swimmingpool og man skal være tålmodig med transporten. Store afstande betyder fx at det tager lang tid at komme fra et sted til et andet. Yangon i særdeleshed er ikke egnet til eller sjovt for små børn.

Et ekstra godt tip?

Mange får hurtigt nok af templer og pagoder, så vær ikke bange for at gå glip af noget. Du kan alligevel ikke nå at se alle hellige templer og steder på en almindelig ferie, så det er bedre at se 4-5 pagoder i Bagan og den imponerende Shwegadon Pagode i Yangon end at tvinge sig selv igennem dem alle sammen.

Bestil en lime juice til maden. Den er frisklavet, smager skønt og er et godt alternativ til sodavand. Det er svært at få en god kop kaffe uden for Yangon, men der er mange gode varianter af te. Prøv fx Lapae yea, sort te med et skvæt kondenseret mælk, som smager sødt og lidt som en dessert. Skyl efter med gratis grøn te som står på bordet.

IMG_20150309_135633 (1)

Måske vil du også læse:

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>