Når pengene kommer til byen

Telefoner Myanmar

I oktober 2013 tilbragte jeg to uger i Myanmar på researchrejse. Det er et år siden, jeg sidst besøgte storbyen Yangon. Det bedste sted at opleve de forandringer, som Myanmar lige nu går igennem. På godt og ondt

Gensyn med Yangon. Som ligner sig selv – og så slet ikke. Gadekøkkenerne, travlheden, hverdagslivet, duften af en fremmed by. Det kan ingen tage fra Myanmars største by. Men på bare et år er alt forandret. Der er penge i byen. Der er stilladser. Der er biler, nye biler, og masser af dem. Og billboards, der sælger alt det, du ikke vidste du manglede. Særligt elektronik, smartphones fx.

Alt har en pris

På mange måder er gensynet med Yangon som at se kapitalismen på vrangen. Forbruget. Skinnende glasfacader. Aircon. Støvet. Fattigdommen. De åbenlyst velhavende. De åbenlyst fattige. Og alt det, der stadig spænder ben. At internettet er for de rige, eller de heldige. At et simkort koster 1.000 kr. At ejendomspriserne i Yangon bare stiger og stiger og gør det umuligt for en gennemsnitlig burmesisk familie at få en hverdag til at hænge sammen.

Udfordringerne

Samtidig emmer byen af håb. Og tro på, at fremtiden nok skal arte sig. Alle kan jo se – og mærke, at livet forandrer sig. I byen. Sådan er det bare ikke nødvendigvis uden for storbyens pulserende hjerteslag. På landet, hvor 70 procent at befolkningen bor. Der er angrebene på muslimerne i Rakhinestaten. Der er freden, som forhandles mellem mænd med magt, mens kampene og overgrebene stadig fortsætter blandt andet i Kachinstaten i nord. Der er de 100.000-vis af flygtninge og internt fordrevne, der venter på at vende hjem uden at vide om de har et hjem at vende tilbage til.

Demokratiske spilleregler

Myanmar er et land på vej. Måske. Forandringerne ses og mærkes og diskuteres. Ytringsfriheden. Den første generation i 60 år, der kan tale frit. Valget i 2015 er første milepæl. På halvandet år skal 50 mio. mennesker lære, hvordan man stemmer – og hvorfor. Demokratisk medborgerskab. Og respekt for hinanden. Uanset etnisk oprindelse, tro og overbevisning. Det er ikke så enkelt som det lyder, men det er forsøget værd. Burmeserne er tålmodige. De gode forandringer tager tid, siger de. Vi andre holder vejret og håber, de har ret.

Måske vil du også læse:

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>